BWP Young Breeder Award voor Tim Reygaerts en Sofie Van Bunder

Tijdens de 3e fase van de BWP-hengstenkeuring werd de felbegeerde BWP Young Breeder Award uitgereikt aan Sofie Van Bunder en Tim Reygaerts. Sofie werkte aanvankelijk als boekhoudster, Tim als technieker. Gebeten door de paardenmicrobe hadden ze de wens en ambitie om van hun hobby hun beroep te maken. In 2008 kocht het echtpaar een hoeve in Ronse en de merrie Quick-Dancer. Stoeterij ‘De Molenberg’ was geboren. De rest is geschiedenis.

Tim: “De Award is een mooie erkenning die we ten zeerste appreciëren. Het is de bekroning van ons levenswerk. We zijn kleinschalig begonnen. Tijdens onze beginjaren fokten we één of twee veulens per jaar. Het was niet altijd gemakkelijk. We leven van onze fokkerij en springstal. Bijgevolg moest er af en toe een paard verkocht worden. En laat de paarden waarop we verliefd waren, nu net de paarden zijn waarop onze klanten ook verliefd waren. Vandaag staan we sterker en kunnen we een beloftevol paard zelf langer aanhouden. De weg van veulen tot sportpaard is lang, maar we zien toch al verscheidene ‘Van De Molenberg’-producten die succesvol zijn in de internationale springsport.”

Olympus Van De Molenberg, een Vigo d’Arsouilles-zoon uit Quick-Dancer, is daar een mooi voorbeeld van. “Hij werd op 2,5-jarige leeftijd gekocht door Karl Brocks en later doorverkocht aan Kent Farrington, Artisan Farms en Tiffany Foster, volgens de FEI-ranking momenteel de beste amazone ter wereld. We hebben Tiffany twee jaar geleden ontmoet in Wellington. Ze is vol lof over Olympus en vergelijkt hem zelfs met haar voormalig Olympiadepaard Tripple X III.” Tiffany schittert met Olympus op het allerhoogste niveau en won in januari dit jaar o.a. de 4* 1m60 GP van Wellington.

Tim en Sofie verwachten ook veel van Quick Jumper van de Molenberg, een Emerald van ’t Ruytershof-zoon uit een halfzus van Olympus. “We hebben hem als veulen verkocht naar Chili. Quick Jumper is een paard voor het grote werk. Hij heeft er zeer veel in, o.a. het flitsend voorbeen dat typisch is voor het nageslacht van Quick-Dancer. Quick Jumper nam vorig jaar deel aan het WK voor zevenjarigen.” 

Wat verklaart jullie succes? “We beschikken over enkele fokmerries uit sterke stammen. Bijkomend voordeel is dat zowel Sofie als ikzelf bij manier van spreken tussen de paarden zijn geboren. Sofie haar ouders en mijn ouders zijn goede fokkers. We rijden ook allebei wedstrijden en kunnen zelf met onze paarden werken. Wat de merries betreft, hecht ik met het oog op de fokkerij veel belang aan hoe ze springen en hoe hun karakter is. Onze paarden zijn in de hand. De tweejarigen bijvoorbeeld ben ik nu al aan het longeren vooraleer ze in de weide gaan. Het is met opleiden van jonge paarden net hetzelfde als met het opvoeden van kinderen: het is van het begin af om doen.”

Over kinderen gesproken: “Onze zonen Laurens (11 jaar) en Lucas (9 jaar) rijden graag en goed met pony’s. Vorige week hebben ze zeer goed gereden in Gouden Laars-wedstrijden (90-100 cm) en de week daarvoor wonnen ze elk een proef. Ze zijn fanatiek. Laurens heeft inmiddels ook al een driejarige D-pony gereden tijdens een hengstenkeuring. Ik hoop dat onze kinderen gelukkig mogen blijven”. Al knipogend: “En ooit eens een Olympiadepaard te fokken.”

AUTEUR: Jo De Roo voor BWP-website

 

Deel dit artikel: